Skip to main content

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Για τη διατήρηση ενός στόματος  σε πολύ καλή κατάσταση,  πολύ βασικό ρόλο παίζει η σωστή στοματική υγιεινή. Υπάρχουν φυσικά όμως και οι ασθενείς οι οποίοι δε βουρτσίζουν με την πιο τελειοποιημένοι τεχνική, παρόλα αυτά παρουσιάζονται στο  ιατρείο με ένα πολύ υγιές στόμα. Αν σε αυτά τα άτομα επιχειρήσουμε να τους μάθουμε ένα σωστότερο τρόπο, υπάρχει μία πιθανότητα να βαρεθούν και την επόμενη φορά η εικόνα τους  να είναι χειρότερη! Είναι σημαντικό να εξατομικεύουμε μερικές φορές την τεχνική ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Στην περίπτωση όμως που ασθενής επιχειρεί την υγιεινή του στόματος με τελείως λάθος τρόπο, εμείς είμαστε οι αρμόδιοι που θα του υποδείξουμε την σωστή τεχνική. Η τεχνική BASS είναι πιο αξιόπιστη και υιοθετείται από το μεγαλύτερο αριθμό οδοντιάτρων παγκοσμίως.

Στόχος του βουρτσίσματος  των δοντιών είναι η απομάκρυνση των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας από τις περιοχές που γειτνιάζει το δόντι με τα ούλα, αλλά κι από όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Σύμφωνα με την τεχνικήBass, η οδοντόβουρτσα τοποθετείται με μία κλίση 45 μοιρών στα δόντια, έτσι ώστε να εφάπτεται η μιση στα δόντια και η  άλλη μισή στα ούλα. Εφαρμόζονται μικρές,  παλινδρομικές,  κυκλικές κινήσεις – δονήσεις σαν «μασάζ» και οι  θύσανοι ( τρίχες) της οδοντόβουρτσας πρέπει  να εισχωρούν ελαφρώς στην σχισμή των ούλων. Βουρτσίζονται όλες οι επιφάνειες των δοντιών (εξωτερική – παρειακή, εσωτερική – γλωσσική, μασητική) και  σε κάποια σημεία η οδοντόβουρτσα μπορεί να τοποθετηθεί και κάθετα (π.χ. γλωσσικές επιφανείς πρόσθιων δοντιών)  για την μεγαλύτερη διευκόλυνση του ασθενούς.

Η ροή του βουρτσίσματος δεν θα πρέπει να είναι άτσαλη. Επειδή υπάρχει τάση να βουρτσίζονται  με μεγαλύτερη διάρκεια οι εξωτερικές επιφάνειες και να μην επιμένουμε τόσο στις εσωτερικές, μία συμβουλή θα ήταν να ξεκινάμε το βούρτσισμα από τις γλωσσικές περιοχές,  να επιμένουμε περίπου 10 δευτερόλεπτα ανά  2 δόντια και έπειτα να προχωράμε στις παρειακές  περιοχές με  τον ίδιο τρόπο. Το βούρτσισμα καλό θα ήταν να διαρκεί 2 με 3 λεπτά, όσο ένα τραγούδι. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μέτρια ή μαλακή, όσο το δυνατόν επίπεδη και θα πρέπει να την αλλάζουμε κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ή και πιο νωρίς εάν έχουν στραβώσει οι  θύσανοι. Πρέπει  να κάνουμε δύο με τρία βουρτσίσματα  την ημέρα για την αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.          

Στις επιφάνειες μεταξύ των δοντιών, δυστυχώς η οδοντόβουρτσα είναι ανεπαρκής. Χρήσιμο εδώ είναι το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μία οδηγία για το οδοντικό νήμα είναι να κόψουμε ένα κομμάτι περίπου 40cm,, να το τυλίξουμε στα μεσαία δάχτυλα και των δύο χεριών και με τη βοήθεια του δείκτη και του αντίχειρα να τον καθοδηγήσουμε στα δόντια. Το νήμα μπαίνει μεταξύ δύο δοντιών αγκαλιάζει το ένα δόντι και με ήπιες παλινδρομικές κινήσεις από το ούλο προς το δόντι καθαρίζεται η πλάκα. Το μεσοδόντιο βουρτσάκι είναι πιο εύκολο στη χρήση αρκεί να επιλεχθεί το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην περνάει με ευκολία αλλά και να μην τραυματίζει.. Το πετάμε όταν αλλοιωθούν οι τρίχες του. Τέλος, γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα στοματικά διαλύματα.. Σε καμία περίπτωση, το στοματικό διάλυμα δεν πρέπει να αντικαθιστά το βούρτσισμα και τη χρήση νήματος, αλλά έχει επικουρικό ρόλο. Επειδή η  κύρια ουσία που περιέχεται στο στοματικά διαλύματα  είναι η Χλωρεξιδίνη, η οποία έχει ενοχοποιηθεί για την διατάραξη της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος, τη δημιουργία χρωστικών στα δόντια και την αλλοίωση της γεύσης, καλό θα ήταν τα στοματικά διαλύματα  να χρησιμοποιούνται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα.                 

Σχετικά άρθρα

 • Στοματική Υγειινή

  Για τη διατήρηση ενός στόματος  σε πολύ καλή κατάσταση,  πολύ βασικό ρόλο παίζει η σωστή στομα…
 • Νόσοι των ούλων

  Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα Οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια είναι τα ούλα (μαλακοί ιστοί) κ…
 • Λεύκανση Φραγμού

  Η Σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει στη «φαρέτρα» της πολλά μέσα για τη βελτίωση του χαμόγε…
 • Εμφυτεύματα δοντιών

  Εμφύτευμα είναι ένα εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Τα …
 • Laser

  Τι είναι το Laser; Είναι φως με υψηλή ισχύ. Τι προσφέρει το laser στην οδοντιατρική; Είναι …
 • Όψεις Ρητίνης

  Οι όψεις ρητίνης είναι πολύ λεπτές επικαλύψεις ρητίνης(0,2-0,5mm) σε ένα ή περισσότερα δόντια …
 • Σφραγίσματα με laser

  Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της οδοντιατρικής έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση των τερ…
 • Εμφυτεύματα

  Τώρα είναι απλό να αποκτήσετε ένα τέλειο χαμόγελο… ΜΗΠΩΣ: – Σας λείπει ένα ή περισσότερα δόν…
 • Ψηφιακή αποτύπωση με ενδοστοματικό scanner

  Άλλη μια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής είναι η η λήψη…
 • Περιοδοντολογία

  Τα υγιή ούλα σώζουν ζωές! Η Περιοδοντολογία είναι οδοντιατρική ειδικότητα που αφορά στην μελ…