Τα υγιή ούλα σώζουν ζωές!
Η Περιοδοντολογία είναι οδοντιατρική ειδικότητα που αφορά στην μελέτη και θεραπεία των σκληρών και μαλακών «περιοδοντικών ιστών», των ιστών, δηλαδή, οι οποίοι στηρίζουν τα δόντια (ούλα, οστούν, οστεϊνη και περιρίζιο).
Η επανεξέταση του ασθενούς σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητη τόσο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας όσο και για την αποθεραπεία της. Συμπτώματα τα οποία αποκαλύπτουν περιοδοντολογικά προβλήματα περιλαμβάνουν: αιμοραγία των ούλων, ασταθή δόντια, πόνος.
Οι περιοδοντολικές νόσοι προξενούνται κυρίως από την παρουσία μικροβιακής πλάκας, λόγω ελλειπούς συντήρησης των δοντιών, κακής διατροφής, καπνίσματος, κλπ. Τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν κυμαίνονται από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) έως καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια και αποκόλλησή τους.
Η αντιμετώπιση των περιοδοντολογικών προβλημάτων ποικίλλει, αφού ανάλογα με το στάδιο στο οποίο έχει προχωρήση η νόσος μπορεί να χρειαστεί από απλή φαρμακευτική και συντηρητική αγωγή έως σύνθετες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Τυπικές θεραπείες περιοδοντολογικών προβλημάτων περιλαμβάνουν: απόξεση (αφαίρεση της τρυγίας και της πλάκας), κρημνό (τομή των ούλων και καθαρισμό της ριζικής επιφάνειας), καθαρισμός του περιρίζιου με laser, κλπ.
Τα υγιή ούλα σώζουν ζωές!
Με μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας συνδέουν το τελευταίο διάστημα οι ερευνητές την ουλίτιδα, καθώς φαίνεται ότι η στοματική υγιεινή είναι απειλή για πολλά νοσήματα.
Μελετητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία της ουλίτιδας μειώνει τα επίπεδα δυο ουσιών στο αίμα, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καρδιοπάθεια. Συμπληρωματικά, παρόμοια μελέτη στο Οδοντιατρικό Νοσοκομείο του Σίδνει έδειξε ότι με την αφαίρεση χαλασμένων δοντιών από τη στοματική κοιλότητα μειώθηκαν ουσίες σχετικές με την καρδιοπάθεια. Όσοι πάσχουν από ουλίτιδα όμως, δεν κινδυνεύουν μόνο από αυτήν, αλλά και από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς όσοι εθελοντές είχαν στο αίμα τους αντισώματα στο βακτήριο της ουλίτιδας, κινδύνευαν διπλάσια από εγκεφαλικό.
Και η υπέρταση όμως συνδέεται με την υγιεινή των δοντιών, αφού επιστήμονες της Α΄ Καρδιοκλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο συμπέραναν ότι η χρόνια περιοδοντίτιδα έχει σχέση με αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και την εμφάνιση υπέρτασης. Αντιστοίχως, αμερικανοί μελετητές συσχέτισαν την στοματική υγιεινή με την πνευμονοπάθεια, αλλά και τον διαβήτη.
Τέλος, μελέτες έχουν συσχετίσει την περιοδοντική νόσο με τον πρόωρο θάνατο και τον καρκίνο.
Συμβουλές για την υγεία και την προστασία των δοντιών.
1. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
2. Μειωμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη
3. Τρεις φορές την ήμερα βούρτσισμα των δοντιών
4. Αποχή απο το κάπνισμα ή μείωση αυτού στο ελάχιστο
5. Επίσκεψη στον οδοντίατρο δυο φορές το χρόνο για έλεγχο
6. Στοματική υγιεινή για δροσερή αναπνοή
7. Χρήση κατάλληλης οδοντόβουρτσας
8. Χρήση οδοντικού νήματος εμπλουτισμένου με χλωρεξιδίνη
9. Χρήση μεσοδόντιων βουρτσών
10. Καθαρισμός γλώσσας για την απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας
11. Αύξηση της ροής του σάλιου (τσίχλες, καραμέλες χωρίς ζάχαρη)
12. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την κακοσμία του στόματος
Ανησυχητική διαπίστωση από ευρωπαίους και αμερικανούς ερευνητές
Το ενδεχόμενο να σχετίζονται άμεσα η περιοδοντική νόσος και ο καρκίνος του παγκρέατος εξετάζουν πολύ σοβαρά Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν σε μια ανησυχητική διαπίστωση έπειτα από πολυετή έρευνα. Διαπίστωσαν, ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων ενός μολυσματικού βακτηρίου του στόματος , αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς είναι δύσκολο να ανιχνευθεί σε αρχικά στάδια. Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν μέσα σε έξι μήνες από τη διάγνωση, ως εκ τούτου ένας «δείκτης» επικινδυνότητας, λ.χ. ο εντοπισμός κάποιου υπαίτιου βακτηρίου, μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμος για την πρόληψη της νόσου ή την έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η μελέτη που συνδέει την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Gut», βασίστηκε σε δείγματα αίματος από 821 ενήλικες ευρωπαίους. Αυτό που προέκυψε είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων του βακτηριδίου «gingivalis Porphyromonas», ενός από τα πιο μολυσματικά περιοδοντικά βακτήρια, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, εάν «συμβιώνουν» στο στόμα και κάποια άλλα, αβλαβή βακτήρια, τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί αμηντικοί μηχανισμοί του οργανισμού, τότε ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος περιορίζεται αισθητά, έως και 45%.
Δείκτης πρόληψης
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Μπράουν, Dominique Michaud, που προϊσταται της μελέτης, «οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του ευρήματος είναι πραγματικά σημαντικές. Αρκετοί ερευνητές έχουν μιλήσει και στο παρελθόν για σύνδεση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του καρκίνου του παγκρέατος. Η μελέτη που δημοσιεύουμε στο Gut, είναι η πρώτη μελέτη που εξετάσει εάν τα αντισώματα βακτηρίων του στόματος είναι δείκτες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Ο φυσιολογικός μηχανισμός που συνδέει βακτήρια του στόματος με τον καρκίνο του παγκρέατος παραμένει άγνωστος, ωστόσο η μελέτη ενισχύει τις υποψίες μας ότι σχετίζονται μεταξύ τους».
«Μπορεί να μην είναι ένας ταυτοποιημένος παράγοντας κινδύνου, ωστόσο είμαστε σίγουροι ότι κάτι συμβαίνει με το gingivalis Porphyromonas», επισημαίνει και ο επιδημιολόγος Jacques Izard, από το ινστιτούτο Forsyth Ινστιτούτο και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η σημασία των βακτηρίων στον καρκίνο του παγκρέατος».
Ελεγχόμενη μελέτη
Για την διεξαγωγή της έρευνάς τους, οι Michaud και Izard βασίστηκαν σε ιατρικά αρχεία και διατηρημένα δείγματα αίματος που συλλέγονται από το Imperial College του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 500.000 ενήλικες.
Από αυτόν τον πληθυσμό, οι ερευνητές επέλεξαν δείγματα αίματος από 405 άτομα που είχαν εμφανίσει καρκίνο στο πάγκρεας και δείγματα αίματος από 416 δημογραφικά παρόμοιους ανθρώπους που δεν είχαν αναπτύξει καρκίνο. Η τελική διαπίστωσή τους που «φωτογραφίζει» ως επικίνδυνο το gingivalis Porphyromonas, προέκυψε έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο σε 25 βακτήρια του στόματος, είτε παθογόνα είτε απλώς συμβιωτικά.
Εντυπωσιακά στοιχεία για τη στοματική υγεία από πρόσφατη έρευνα
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία για τη στοματική μας υγεία, προκύπτουν από μελέτη η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Το πιο σημαντικό, ίσως, αναφέρεται στη σχέση «στοματικής υγείας και ομαλής ανάπτυξης των παιδιών». Τα αποτελέσματα, λοιπόν, ευρείας μελέτης, δείχνουν ότι τα παιδιά με τερηδόνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος και ύψος από άλλα που δεν είχαν τερηδόνα!
Στη μελέτη εξετάσθηκαν 163 παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 7 ετών. Η οδοντιατρική αποκατάσταση οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους και ύψους.
Σοβαρός κίνδυνος προκύπτει, επίσης, όπως αναφέρθηκε, από την κατάχρηση των υγρών συμπληρωμάτων διατροφής. Η κατανάλωση αναψυκτικών , χυμών και άλλων υγρών αυξήθηκε σημαντικά στη χώρα μας αγγίζοντας τα 780.000.000 λίτρα τον χρόνο και αντικαθιστώντας το νερό και το γάλα.
Η κατάχρηση αυτή γίνεται ιδιαίτερα από τους αθλητές οι οποίοι καταφεύγουν σε σκευάσματα του εμπορίου που υπόσχονται αναπλήρωση χαμένων υγρών και ηλεκτρολυτών ή την ενίσχυση του οργανισμού με ενέργεια, βιταμίνες και αμινοξέα με αποτέλεσμα τον κίνδυνο τερηδόνας ή διάβρωσης των δοντιών, παρά το γεγονός ότι σε έρευνα που έγινε αποδείχθηκε ότι το 60% βούρτσιζε τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Από τους αθλούμενους το 45% καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο νερό την ημέρα ενώ τα πρωτεία στην κατανάλωση των αναψυκτικών έχουν οι ποδοσφαιριστές
Αλματώδη ανάπτυξη και ενδιαφέρον σημειώνει, τέλος, και ο κλάδος της Γηροδοντιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα της στοματικής κοιλότητας στους ηλικιωμένους ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σήμερα 600.000.000 άτομα άνω των 60 ετών με προβλήματα οδοντοστοιχίας. Πρόσφατη μελέτη στις Η.Π.Α., επίσης, έδειξε ότι τα άτομα με ολικές οδοντοστοιχίες, από 30.000.000 που είναι σήμερα, πρόκειται να αυξηθούν σε 40.000.000 έως το 2.010.
Σχετικά άρθρα
-
Εμφυτεύματα δοντιών
Εμφύτευμα είναι ένα εξάρτημα από τιτάνιο που προσομοιάζει το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Τα … -
Ψηφιακή αποτύπωση με ενδοστοματικό scanner
Άλλη μια από τις τελευταίες επαναστατικές μεθόδους στον τομέα της οδοντιατρικής είναι η η λήψη… -
Όψεις Ρητίνης
Οι όψεις ρητίνης είναι πολύ λεπτές επικαλύψεις ρητίνης(0,2-0,5mm) σε ένα ή περισσότερα δόντια … -
Laser
Τι είναι το Laser; Είναι φως με υψηλή ισχύ. Τι προσφέρει το laser στην οδοντιατρική; Είναι … -
Εμφυτεύματα
Τώρα είναι απλό να αποκτήσετε ένα τέλειο χαμόγελο… ΜΗΠΩΣ: – Σας λείπει ένα ή περισσότερα δόν… -
Λεύκανση Φραγμού
Η Σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει στη «φαρέτρα» της πολλά μέσα για τη βελτίωση του χαμόγε… -
Στοματική Υγειινή
Για τη διατήρηση ενός στόματος σε πολύ καλή κατάσταση, πολύ βασικό ρόλο παίζει η σωστή στομα… -
Νόσοι των ούλων
Ουλίτιδα και Περιοδοντίτιδα Οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια είναι τα ούλα (μαλακοί ιστοί) κ… -
Περιοδοντολογία
Τα υγιή ούλα σώζουν ζωές! Η Περιοδοντολογία είναι οδοντιατρική ειδικότητα που αφορά στην μελ… -
Σφραγίσματα με laser
Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της οδοντιατρικής έχει οδηγήσει στην αντιμετώπιση των τερ…