Skip to main content

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Χειρουργική στόματος

  • Εξαγωγές

Σε περίπτωση που κάποιο δόντι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που δεν επιδέχεται άλλης θεραπευτικής προσέγγισης, αποφασίζεται η εξαγωγή του. Αν, κατά τη λήψη ιστορικού, δεν διαπιστωθούν αντενδείξεις, ο οδοντίατρος προχωρά στην αφαίρεση του δοντιού και δίνει στον ασθενή τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών.
Η λήψη ακτινογραφίας για την αξιολόγηση της κατάστασης των δοντιών και των γύρω ιστών, ενδείκνυται περισσότερο για τα πίσω δόντια που έχουν πολλές ρίζες, ενώ για τα πρόσθια δόντια δεν είναι πάντα απαραίτητη. Μια πανοραμική ακτινογραφία μπορεί να ζητηθεί όταν πρόκειται να γίνουν πολλαπλές εξαγωγές δοντιών.
Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά που πρέπει να ληφθούν προληπτικά πριν από την επέμβαση εξαγωγής δοντιού, ειδικά σε περίπτωση χειρουργικών ή πολλαπλών εξαγωγών. Η λήψη αντιβιοτικών συνιστάται σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με καρδιακά προβλήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Χειρουργική εξαγωγή δοντιού

Απαιτείται συνήθως για δόντια με εκτεταμένες βλάβες που δεν έχουν αρκετή οδοντική ουσία στη μύλη για να παρέχουν μια καλή λαβή για τα εργαλεία εξαγωγής, για δόντια με καμπύλες ρίζες που γαντζώνονται στη γνάθο, καθώς και για έγκλειστα ή ημιέγκλειστα δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως πάνω από την γραμμή των ούλων.
Μετά την εξαγωγή, απαραίτητο είναι να ελεγχθεί ο χώρος του φατνίου, ώστε να μην μείνει κάποιο τμήμα της ρίζας ή θραύσματα του δοντιού ή του οστού. Η επιφάνεια του οστού εξομαλύνεται και τα ούλα επανατοποθετούνται στη θέση τους και σταθεροποιούνται με ράμματα. Σε περίπτωση που δεν έχουν Τα ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο λίγες ημέρες μετά την εξαγωγή, εκτός αν έχουν χρησιμοποιηθεί αυτοαπορροφούμενα ράμματα.
Η εξαγωγή του δοντιού ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση γάζας στο κενό φατνίο του δοντιού για τον έλεγχο της αιμορραγίας και την προστασία του τραύματος. Αυτή πρέπει να παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον για τα επόμενα 30-60 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος θρόμβος αίματος και να αποφευχθούν προβλήματα επούλωσης όπως το ‘ξηρό φατνίο’. Τέλος, ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και ορίζει ένα νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την κατάσταση του τραύματος και την πορεία της επούλωσης.

  • Πολλαπλές Εξαγωγές δοντιών

Πολλαπλές εξαγωγές δοντιών γίνονται συνήθως σε ασθενείς με εκτεταμένη και σοβαρή περιοδοντική νόσο. Σε σοβαρές περιπτώσεις περιοδοντίτιδας η απώλεια οστού είναι τόσο εκτεταμένη που τα δόντια χάνουν τη στήριξη τους και χαλαρώνουν. Εκτός από την αυξημένη κινητικότητα των δοντιών, η μόλυνση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γενική υγεία του ασθενούς. Ένας άλλος λόγος για πολλαπλές εξαγωγές δοντιών είναι η προετοιμασία για την τοποθέτηση ολικής οδοντοστοιχίας.

  • Κατευθυνόμενη οστική αναγέννηση

Αναγέννηση του χαμένου οστού των περιοδοντικών δοντιών. Για αυτόν το σκοπό, χρησιμοποιούνται ειδικές μικροχειρουργικές τεχνικές που με την βοήθεια βιο-υλικών (οστικά μοσχεύματα, εμβρυϊκές πρωτεΐνες, μεμβράνες κολλαγόνου και PRF), απόλυτα βιο-συμβατών με τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να αναπλάσουμε έως και 100% το χαμένο οστό και τα δόντια να σταματήσουν να κουνιούνται.

  • Αφαίρεση κύστεων

Παλιά οι κύστεις αντιμετωπίζονταν με εξαγωγή του υπαίτιου δοντιού. Εδώ και αρκετά χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει ευτυχώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις το δόντι διατηρείται, αλλά πρέπει να γίνει απονεύρωση, χειρουργική αφαίρεση της κύστης και ακρορριζεκτομή του δοντιού. Με την ακρορριζεκτομή αφαιρείται ένα κομμάτι της ρίζας του δοντιού, η οποία στηρίζει το δόντι και εξασφαλίζει την παραμονή του στο στόμα.
Το laser έρχεται να αλλάξει εντυπωσιακά τα πράγματα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης και μακροχρόνιας κλινικής έρευνας του κέντρου Laser AALZ του Πανεπιστημίου του Άαχεν Γερμανίας (1996), η χρήση του είχε θεαματικά αποτελέσματα (84% επιτυχία) σε περιπτώσεις πολύ προβληματικών δοντιών με κύστεις που θεωρούνταν καταδικασμένα για εξαγωγή, ακρορριζεκτομή, χειρουργική αντιμετώπιση κ.λπ.
Στην περίπτωση των κύστεων μάλιστα, αποδείχτηκε ότι το laser ήταν ικανό, στην αρχή να διασπάσει το τοίχωμα της κύστης, και στη συνέχεια να προάγει το μηχανισμό φαγοκύτωσης του οργανισμού, να απορροφήσει τα υπολείμματά της και να θεραπεύσει τη βλάβη.
Έτσι, πλέον με τη χρήση του Nd:YAG Laser, τις περισσότερες φορές, όχι μόνο αποφεύγουμε τις ακρορριζεκτομές και τις χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά καταφέρνουμε να σώσουμε ακόμα και δόντια που ήταν καταδικασμένα για εξαγωγή. Εξαίρεση αποτελούν μόνο μερικές κατηγορίες κύστεων, για τις οποίες, επειδή αποτελούν προκαρκινικές καταστάσεις, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση.

Υπηρεσίες που προσφέρουμε

Παρέχουμε υπηρεσίες ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας και όχι μόνο αποκατάστασης βλαβών, δίνοντας βαρύτητα και στην αισθητική γιατί τα χαμόγελα δεν αρκεί μόνο να είναι υγιή αλλά πρέπει να είναι και λαμπερά!

Κλείστε το ραντεβού σας